Zoals veel brildragers weten is het heel fijn om lenzen te kunnen dragen op vakantie. Maar lenzen kunnen problemen met zich meebrengen, zoals ooginfecties. Daar heb je natuurlijk geen zin in, vooral niet op vakantie. Hoe kan je goed voorbereidt op vakantie met lenzen?

Lenzen in het vliegtuig

Reizen met het vliegtuig brengt een hoop regels met zich mee. Dit kan ook invloed hebben op je lenzen. Zo mag je bijvoorbeeld alleen kleine flesjes lenzenvloeistof meenemen. Grotere flesjes lenzenvloeistof zijn niet toegestaan. Wel kan je eventueel flesjes lenzenvloeistof kopen op het vliegveld of in het land van bestemming. Houdt er wel rekening mee dat winkels op het vliegveld vaak veel duurder zijn.

 

Ga voor de hygiënische optie met daglenzen

Daglenzen haal je uit de verpakking waarna je ze meteen indoet. Hierdoor heb je geen lenzenvloeistof meer nodig. De hoeveelheid vloeistof waarin daglenzen zijn verpakt is minimaal waardoor het prima langs de douane kan. Hiernaast is er in warme landen een hoger risico op besmettingen door bacteriën of vuil, en dit probleem heb je met daglenzen niet, omdat die steriel verpakt zitten. Week- of maandlenzen daarentegen kunnen na het eerste gebruik gemakkelijk besmet worden, wat de kans groter maakt op een ooginfectie. Belangrijk is wel dat je voor een goed merk lenzen bestelt.

 

Geen lenzenvloeistof? Gebruik geen water

Wellicht denk je nu, als ik geen lenzenvloeistof mee kan nemen op vakantie, dan maak ik ze wel schoon met water. Het is echter cruciaal om dit niet te doen, want water is absoluut niet steriel. Het is mogelijk dat water besmet is met micro-organismen, vuiltjes of bacteriën. Zeker in warme landen is de kans groot dat er bacteriën in het water zitten. Als dit water wordt gebruikt om je lenzen schoon te maken – en vervolgens in jouw ogen komt, dan is de kans erg groot dat je een oogontsteking krijgt. Water koken maakt het tevens nog niet schoon genoeg om wel te kunnen gebruiken.

 

Geen lenzen tijdens het zwemmen

Ongeacht of je daglenzen of maandlenzen draagt, het is nooit verstandig om met je lenzen in te zwemmen. Allereerst kan je gemakkelijk je lenzen kwijt raken in het water. Daarnaast kunnen je lenzen besmet worden door eventuele virussen of bacteriën die in het water zitten. Jouw ogen zijn zo ontwikkeld dat ze deze virussen en bacteriën weg knipperen met traanvocht, maar als je lens het opneemt, dan kunnen jouw ogen niet meer hun werk doen. Deze virussen en bacteriën kunnen in elk water voorkomen, of je nou in het zwembad bent, of op het strand. Doe dus altijd je lenzen uit voordat je het water in gaat. Probeer oogontstekingen te voorkomen.

 

Neem je bril mee

Een geïrriteerd oog of onverwacht even gaan zwemmen, je weet nooit of er iets gebeurt, neem dus altijd je (reserve)bril mee in je handtas. Ook al wil je hem liever achterwege laten tijdens je vakantie, het is al helemaal zonde als je niets meer van de mooie omgeving kan zien omdat je lenzen uit moesten.

 

Zonnebrand smeren

In warme landen is zonnebrand noodzakelijk. Wanneer je je gaat insmeren, zorg dan dat je je lenzen daarvoor al hebt ingedaan. Als je toch eerst je zonnebrand opdoet, was dan grondig je handen. Doe je dit niet, dan kan de zonnebrandcrème op je lenzen komen. Naast dat je daardoor wazig zicht hebt, is zonnebrandcrème in je oog krijgen heel akelig en dit kan gaan irriteren. Wanneer er toch zonnebrand op de lens is gekomen, haal deze dan uit je oog en spoel hem schoon met lenzenvloeistof.

Al met al kunnen lenzen prima mee op vakantie. Zolang je rekening houdt met bovenstaande tips zal de kans op een ooginfectie minimaal zijn. Ga voor de veiligste optie door daglenzen mee te nemen en vergeet vooral niet je bril, zodat je een alternatief hebt, mocht het toch niet goed gaan.