Je wil op vakantie dus je boekt een vliegticket bij één van de vele luchtvaartmaatschappijen. Vaak begint je eerste stap met oriënteren op het internet. Prijzen van tickets vergelijken die binnen je budget vallen etc. Je vind op het internet honderden ticket vergelijkers. Ken je de tool van Google al om vliegtickets te vergelijken? Probeer het eens uit, deze handige tool wordt steeds verbeterd. Oke, je ticket is geregeld, koffer staat klaar en alleen nog inchecken bij het hotel. Nu nog naar de luchthaven. Met eigen vervoer en parkeren bij de luchthaven, met de trein of je laat je brengen door familie of vrienden. Wist je dat anderen jouw vliegtuig kunnen bekijken wanneer je in de lucht bent? Hoe? Lees even verder.

Misschien heb je wel eens gehoord van de zogeheten vliegtuig radar. Waarmee je ‘live’ de vliegtuigen kunt volgen van alle vluchten in de lucht over de hele wereld. Het enige wat je moet doen is het vluchtnummer weten. Die vind je vaak op je ticket, bestaande uit letters en cijfers. Wat het zo leuk maakt is dat je live (met enige vertraging van enkele minuten) kunt zien over welke landen de vliegtuig heen gaat. Daarnaast heb je ook extra informatie als de hoogte en de snelheid in beeld. De vertrektijd als de aankomsttijd wordt weergegeven. Vroeger keek je weleens via de teletekst wat de status van en vliegtuig was, maar de tijden zijn veranderd.

Nu kunnen mensen die niet op vakantie gaan, de vliegtuig zien waar jij op dat moment in zit. Een grappig idee toch? Probeer nu de vluchtradar uit. Dit is voor iedereen geschikt. Of als je wordt opgehaald, iedereen kan nu zien hoever je van de luchthaven bent. Ben je een vliegtuigspotter of iemand die houdt van vliegtuigen? Voor iedereen is dit geschikt en interessant. Stel dat je in de buurt van een luchthaven woont, je klikt op de icoontje die te zien is op de radar en ziet meteen wat voor type Aircraft het is. Zo’n grote machine in de lucht zien vlieg is toch wel interessant. Geen vluchtnummer? Kijk dan gewoon eens op de radar. Je komt er vaak dingen tegen die je doen interesseren.

 

Ook op je telefoon

Niet alleen op je desktop computer, maar het werkt ook met je smartphone. Hiervoor hoef je geen speciale apps te gebruiken. Alhoewel, die vind je wel in de App Store. Ga je niet op vakantie, ook dan is het toch leuk om dit eens te volgen. Laatste tijd is Schiphol steeds vaker in het nieuws m.b.t. uitbreiding van de luchthaven. Nu kun je zelf zien hoe druk het boven Nederland is met een paar klikken op je muis of telefoon.