Italië

italie

Italië staat bekend om zijn lekkere pasta’s, krokante pizza’s, heerlijke gelato (wel op zijn Italiaans uitspreken) en natuurlijk het mooie weer. Lees hier alles wat je moet weten over Italië.

Algemene informatie Italië

Italië is een Zuid-Europees land met 61.680.122 inwoners en grenst aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Het land bestaat voor ongeveer driekwart uit heuvels en bergen. Het laagland bevindt zich voornamelijk langs de kustlijnen van de Adriatische zee en de Tyrreense Zee. Italië bestaat niet alleen maar uit vasteland, maar kent ook enkele eilanden zoals Sicilië, Sardinië en Elba.

De grootste steden in Italië zijn:

• Rome (ongeveer 2,8 miljoen inwoners)
• Milaan (ongeveer 1,2 miljoen inwoners)
• Napoli (ongeveer 960.079 inwoners)
• Palermo (ongeveer 655.908 inwoners)
• Genova (ongeveer 583.482 inwoners)

 

Reisinformatie Italie

Huwelijksreiswijzer.nl

 

Populaire bestemmingen Italie

 

Rome

rome-colosseum

Rome is één van de Wereldsteden en de hoofdstad van Italië. Het is de enige stad die er om bekend staat dat de geschiedenis op straat ligt, letterlijk. Elke keer als de Romeinen iets nieuws willen bouwen, komen ze in de grond een archeologische vondst tegen. Dit is dan ook de reden dat Rome maar weinig metrolijnen kent. A en B zijn er al jaren, C is deels af, D is nog in aanbouw. Gelukkig komen de lijnen A en B langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Daar heb je als toerist genoeg aan. De rest van de stad kun je met de bus verkennen. Of te voet. Rome kent verschillende wandelroutes waar je langs verschillende bezienswaardigheden en gezellige pleinen komt. Het weer in Rome is ook vaak goed, waardoor de kans groot is dat je een zonnige stedentrip tegemoet gaat…

Wie praat over Rome zal automatisch denken aan het Colosseum. Dit gigantische Amfitheater is nog maar een schaduw van wat het ooit was. Toch is het een heel indrukwekkende schaduw, zowel van buiten als van binnen. Vroeger werd het Colosseum gebruikt voor verschillende voorstellingen. Meestal waren het gevechten tussen gladiatoren. Dieren loslaten om tegen elkaar of tegen de gladiatoren te laten vechten was gebruikelijk. De gevechten waren bloederig en de dood was het gevolg voor de verliezer. Het was de Paus die deze gevechten een halt toeriep. Hierna werd het Colosseum vooral gebruikt voor zijn materiaal. Er werden stenen en andere bouwmaterialen afgehaald om voor nieuwe gebouwen te gebruiken. Wederom was het de Paus die dit tegenhield, toen hij een historische waarde zag in dit Amfitheater uit de klassieke Romeinse tijd.

Tegenover het Colosseum vinden we het volgende historische monument, het Forum Romanum. Vroeger was dit het bruisende centrum van de stad. Iedereen kwam hier voor handel, politiek en geloof. Naast het Forum Romanum ligt de Palatijn heuvel. Dit was waar de keizers vroeger woonde. Een goed bewaard gebouw op deze heuvel, is het huis van Augustus.

Ook al geloofden ze vroeger in Rome in meerdere goden. Er is maar weinig van de tempels voor deze goden over gebleven. Toen het Katholieke geloof het hoofdgeloof van Rome werd, werden veel tempels gesloopt. Toch is er één tempel die deze tijd heeft overleefd en zelfs nu nog in gebruik is, het Pantheon. Dat hij zo goed bewaard is gebleven, is te danken aan het feit dat deze tempel een katholiek kerk werd. Als je het Pantheon wil bezoeken, vergeet dan niet om omhoog te kijken. Het gat in het plafond zorgt voor een mooie natuurlijke verlichting.

Voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van de stad, moet echt een bezoek brengen aan het park van Villa Borghese. Behalve wandelen, kun je hier ook een Segway of fietskar huren. Zeker voor gezinnen is dit park een aanrader.

 

Vaticaanstad

vaticaanstad-sint-pieterNiet elke stad kan dit zeggen. In Rome ligt een aparte staat, Vaticaanstad. Dit is de plek waar de Paus de baas is. De inwoners zijn priesters, nonnen en andere gelovige. Vaticaanstad wordt beschermd door de Zwitserse Garde. Zij zijn herkenbaar aan hun opvallende kostuums.

Dat het Katholieke geloof niet alleen in Vaticaanstad, maar ook in de rest van Rome ooit een belangrijke rol speelde, is te zien aan de grote hoeveelheid kerken, kathedralen en basilieken. De basiliek der basilieken is te vinden in Vaticaanstad, de sint Pietersbasiliek. Deze kerk is van binnen van top tot teen versierd met fresco’s en beelden. Vanaf de koepel heb je een prachtig uitzicht over Rome, Vaticaanstad en het sint Pieterplein.

Het meeste populaire museum van Rome en één van de grootste ter wereld zijn de Vaticaanse musea. Deze musea zijn gevestigd in één gebouw en eigendom van het Vaticaan. Zij laten de kunstverzameling van verschillende Pauzen door de eeuwen heen zien. Het hoogtepunt van de Vaticaanse Musea is de Sixtijnse kapel met daarin de bekende muurschildering van Michelangelo, de schepping.

 

Florence

Florence wordt de stad van de Renaissance genoemd. Het is de stad van Leonardo da Vinci en Galileo die beiden als eerbetoon een praalgraf in de kerk Santa Croce hebben. Het is ook de stad van de familie de Medici. Zij waren één van de grootste bankiersfamilies uit Italië. Veel van de gebouwen in Florence hebben zijn laten bouwen.

Door de stad loopt de rivier de Arno. De mooiste brug om van de ene naar de andere kant te komen is de ponte Vecchio. Op deze brug zijn verschillende winkels. Wil je even genieten van een stukje natuur in de stad, ga dan naar de Boboli tuinen. Zoals het Colosseum kenmerkend is voor Rome, zo is de Dom kenmerkend voor Florence. Deze koepel heeft één van de bijzonderste structuren en bouwwijze van de wereld.

Wil je een portret of spotprent laten maken? Daarvoor hoef je niet naar de Montmartre in Parijs. Florence kent zijn eigen plein waar veel kunstenaars actief zijn. Je kunt dit vinden bij Palazzo degli Uffizi.

Als je de David wil zien, dan moet je naar Galleria dell’Accademia, maar om dit magnifieke beeld te zien, kunt je ook naar palazzo Vecchio waar je voor de ingang een replica van dit beeld vindt.

 

Pisa

Pisa is op zich geen hele bijzondere stad, maar hij heeft één bijzonder plein met drie bezienswaardigheden bij elkaar. De kathedraal, het doopkapel en de scheve toren van Pisa. Rondom dit plein is dan ook alles te doen. Terrasjes, rondhangen en natuurlijk kun je goed foto’s maken waarbij het net lijkt of je die toren recht wil duwen.

Pisa is goed te combineren met een vakantie naar één van de andere Italiaanse steden, zoals Florence.

 

Venetië

Venetië is een echte Waterstad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het hoofdvervoermiddel in deze stad de boot is. Dit is een romantische stad waar je kunt genieten van een gondeltocht of een heerlijk diner op het san Marco plein. Venetië valt goed in de smaak van kunstenaars, aangezien dit de stad is waar één keer in de twee jaar de Biënnale gehouden wordt waar kunstenaars hun werken laten zien. Dit evenement is niet alleen interessant voor andere kunstenaars om de ontwikkelingen in de kunstwereld bij te houden, maar ook voor elke andere kunstliefhebber.

Voor wie niet genoeg heeft aan de Biënnale of niet in Venetië is tijdens dit evenement, kan ook naar de Gallaria dell’Academie. Behalve gezellige terrasjes kun je op het san Marco plein een bezoek brengen aan de basiliek van san Marco of het Dogepaleis.

 

Milaan

milaan-duomo

Milaan wordt gezien als de stad van de mode. Je kunt hier verschillende bekende winkelstraten vinden, zoals Via Monte Napoleone. Dit is de stad voor wie op de hoogte wil zijn van de nieuwste trends op het gebied van mode.

Milaan is de tweede stad van Italië en aangezien bezienswaardigheden van elkaar af liggen is het aan te raden om gebruik te maken van de metro. Niet alleen voor mode moet je naar Milaan. Deze stad heeft één van de grootste Kathedralen ter wereld en de grootste van Italië. Duomo Santa Maria Nascente is een waar Gotisch pareltje. Deze kathedraal is te vinden in het centrum van de stad.

Een ander hoogtepunt in Milaan dat je echt moet bezoeken als je er bent, is Castello Sforzesco. In dit kasteel is een archeologisch museum, schilderijen van verschillende bekende kunstenaar en meubels door de eeuwen heen. In dit kasteel worden geregeld tentoonstellingen en concerten gehouden.

 

Napoli (Napels)

Het had niet veel gescheeld of deze stad was bedolven onder een dikke laag as. Dan zouden we het over Pompeii hebben. Maar de inwoners van Napoli, ofwel Napels, hebben geluk gehad dat de wind niet hun kant op stond en niet zij, maar Pompeii bedolven werd met het as van de vulkaan Vesuvius. Voor de inwoners van Pompeii is het, zoals iedereen wel weet, niet goed afgelopen. Duizenden jaren lang is hun stad onder de grond verborgen gebleven. Inmiddels is een deel opgegraven en open voor publiek. In Napels is een museum met opgravingen van Pompeii.

Vanuit Napels heb je een goed uitzicht op de Vesuvius, maar Popeii en deze vulkaan zijn niet de enige bezienswaardigheden. Een ander hoogtepunt is Palazzo Reale, een koninklijk paleis en museum van formaat.

 

Palermo

Is de hoofdstad en grootste stad van Sicilië, een eiland wat bij Italië hoort. Het verkeer is hier druk en chaotisch. Zelf rondrijden met een auto wordt dan ook afgeraden. Palermo is een echte havenstad en een favoriete stop voor vele cruiseboten. Palermo is niet alleen per boot, maar ook per vliegtuig bereikbaar. Vliegveld Falcone e Borsellino ligt op ongeveer dertig kilometer afstand.

Palermo kent verschillende bezienswaardigheden en een historische centrum. Fontana Pretoria is een indrukwekkende 16e eeuwse fontein. Je kunt hem vinden op Piazza Pretoria. Op dit zelfde plein vind je Palazzo Pretorio, dit paleis wordt gebruikt als stadshuis. Een ander plein met verschillende bezienswaardigheden is Piazza della Vittoria. Hier vind je o.a. Porte Nuova, Palazzo dei Normanni en de kathedraal van Palermo.

 

Genova (Genua)

Genova wordt ook wel Genoa of Genua genoemd. Deze stad is een echte havenstad. Hij heeft de grootste haven van Italië. Al in de tijd van het Romeinse rijk werd de haven van Genova gebruikt. Genova is de zesde grootste stad van Italië en één van de grootste steden van de mediterrane zee. Deze stad is te vinden in het Noord westen van Italië. De bekendste inwoner van Genova ooit, is ongetwijfeld de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus.

Als je een bezoek wil brengen aan Genova, dan moet je zeker naar het historische oude centrum en de Via Garibaldi. Deze sfeervolle straat is vooral populair vanwege de 16e eeuwse paleizen die je er kunt vinden. Een ander hoogtepunt is het aquarium van Genova. Dit aquarium is de grootste van Italië. Zeker als je op vakantie bent met kinderen is dit een echte aanrader.

La Lanterna is een vuurtoren die hoog boven Genova uittorent. Een prachtige toren om eens te bezoeken.