Matera is een unieke bestemming en is tevens uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van 2019! Dit is natuurlijk niet zomaar. Matera is een dorpje in het zuiden van Italië in de regio Basilicata. Matera is al ontstaan in de prehistorie en staat vooral bekend om haar grotwoningen. Matera heeft daarnaast genoeg andere bezienswaardigheden die haar bijzonder maakt. Hieronder lees je vijf redenen waarom jij Matera moet bezoeken!

 

De sassi

De Sassi zijn grotwoningen die nog afstammen uit de prehistorie. De woningen zouden al vanaf 7000 V.C. bewoond zijn en ook een van de eerste nederzettingen in Italië zijn geweest. Een groot deel van de woningen kun je tegenwoordig bezoeken. Het is zeker de moeite waard om dit te doen, aangezien je de geschiedenis goed kan zien in de woningen. De Sassi staat sinds 1993 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Kathedraal van Matera

Deze prachtige kathedraal is gebouwd in de 13de eeuw in Apulisch-romaanse stijl en staat op het hoogste punt van de stad tussen de twee stadsdelen. Vanaf de kerk heb je een super mooi uitzicht over de beide delen van de stad.

 

Palombaro Lungo

Palombaro Lungo is een groot waterreservoir onder het bekendste plein van Matera en is aangelegd in 1846. Het reservoir is 15 meter diep en voorzag vroeger de inwoners van water. Het reservoir is een onderdeel van een systeem van tunnels en grotten.

 

Belvedere Piazzetta Pascoli

De Belvedere Piazzetta Pascoli is een observatieplatform in het noorden van de stad. Vanaf het platform heb je een prachtig uitzicht over de stad! Je kan hier zeker mooie foto’s maken of simpelweg genieten van het uitzicht.

 

Parco della Murgia Materana

Ook dit park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Parco della Murgia Materana is een regionaal park en is opgezet om de archeologische sites te beschermen. Er staan meer dan 150 kerken in het park. De kerken zijn erg bijzonder, omdat ze gekerfd zijn uit rotsen.